Boravak na otvorenom smanjuje kratkovidost

Australijski naucnici savetuju roditeljima da podstiču svoju djcu na igre i aktivnosti van kuće, jer je njihovo najnovije istraživanje pokazalo da boravak na otvorenom pogoduje zdravom vidu mališana, piše Webindia * Kratkovidost najviše pogađa onu decu koja gotovo uopste ne borave van kuće ili učionice

Studija sprovedena u Australiji dovela je u čvrstu vezu učestali boravak djce van kuće i smanjenu pojavu kratkovidosti, odnosno miopije.
Pojava kratkovidosti kod dece posljednjih je decenija sve izraženija, posebno u razvijenijim zemljama. U ponekim zemljama na istoku Azije čak je 80% dece osnovnoškolskog dobi kratkovido.
Upravo zbog toga, naucnici su krenuli u potragu za pronalaskom uzroka miopije kod mališana. Oni odranije već znaju kako za kratkovidost postoji genetska predispozicija, ali to ne objašnjava ovako veliki broj kratkovide djece. Postoje neke indikacije kako na pojavu miopije deluju i faktori iz okoline, te naucnici svoja istraživanja sada fokusiraju upravo na njih. Za sada su otkrili da kratkovidost najviše pogađa onu decu koja gotovo uopste ne borave van kuće ili učionice.

Pogledajte i: Nova kontakna sociva koja popravljaju vid dok vi spavate!

Нема коментара: