Poceo Dragacevski sabor u Guci

Dizanjem saborske zastave kod Spomenika trubaču u centru Guče i prigodnim besedama, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i njegov prethodnik, a sada domaćin sabora Velimić Ilić, otvorili su Dragačevski sabor trubača u Guči.
Pratite na adresi: Sabor trubaca u Guci

Mrkonjić je istakao da je to evropski sabor i da samo narod koji poštuje svoju tradiciju i nema međusobnih svađa, ima budućnost i persektivu.
Organizator ove najveće smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji i jedne od desetak najznačajnijih u svetu, kako je izjavio predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, očekuje rekornu posetu od oko 600.000 gostiju.
U raznim programima učestvovaće oko 2.000 ljudi, među kojima je 500 trubača.
U Guči je do početka sabora prispelo 11 duvačkih sastava iz desetak zemalja, među kojima su Italija, Nigerija, Rusija, Poljska, Francuska, Indija, Izrael...
U Guču je prispelo više hiljada gostiju iz Nemačke, Rusije, Holandije, Slovenije, Australije, Švajcarske..., a prvi put u većem broju i gosti iz Hrvatske.
Sabor će pratiti oko 500 novinara, snimatelja i drugih medijskih poslenika iz zemlje i sveta.
Za najveću srpsku predstavu dobro se pripremila i Saobraćajna policija. Na širim prilazima Guči postavljeno je 25 punktova, od kojih će jedan vozače iz Beograda dočekivati na Ibarskoj magistrali pod Rudnikom, odakle se očekuje najveći saobraćaj.
Za kontrolu saobraćaja koristiće se najmoderniji radari. Pijani vozači odmah će biti isključivani iz saobraćaja i biće im oduzeta dokumenta, a moraće 12 sati da provedu na trežnjenju u najbližoj policijskoj stanici.
Za dolazak stotina hiljada gostiju dobro su se pripremili i ugostitelji. Porcija svadbarskog kupusa staje oko 300 dinara, praseće pečenje 600, jagnjeće od 880 do 1.200 dinara za kilogram, sokovi 200, kafa 100 dinara, pivo 150 do 200, a žestoka pića oko 200 dinara.
Iz Jagodine, kako je i prošlog leta najavljeno, stiže karavan od 90 autobusa sa oko 4.500 ljudi i to o trošku lokalne samouprave.
Sledeći jubilarni, 50. Dragačevski sabor trajaće 30 dana i imaće milion posetilaca koji će pratiti nadmetanje trubača iz 15 država širom sveta, najavio je Jolović.
Prvi sabor u Guči održan je 14. oktobra 1961. godine.
(Tanjug)

Fotogaleriju možete pogledati OVDE.
Video 1
Video 2
Vise:
Sabor trubaca u Guci

Нема коментара: