Sporazum Karadzic-Holbruk postoji?!

Sporazum između Radovana Karadžića i specijalnog američkog izaslanika Ričarda Holbruka, koji je više od decenije bio predmet spekulacija, definitivno je potpisan, a stupio je na snagu 1996. godine - pise danasnji Kurir! Ekskluzivni dokument, koji su potpisala obojica pregovarača i kojim Amerikanci Karadžiću garantuju bezbednost i slobodu u zamenu za povlačenje iz javnog i političkog života, ima samo tri odeljka.

U odeljku „obaveze“, koji je stupio na snagu nakon isteka roka od 90 dana od dana potpisivanja, Karadžić se obavezuje da će podneti neopozivu ostavku na sve državne i partijske funkcije.„Do trenutka ostavke Radovan Karadžić neće donositi partijske ili državne odluke niti uticati na druge da ih donose, ukoliko se one bave sledećim odlukama: 2-1 ratne operacije na teritoriji BiH; 2-2 dislociranje civilnog stanovništva; 2-3 međunarodni ugovori - vojni, bezbednosni; 2-4 naimenovanje državnih, partijskih, regionalnih, lokalnih funkcionera; 2-5 dislociranje finansijskih sredstava“, navodi se u prvom delu dokumenta.

Drugi deo sporazuma odnosi se na obaveze koje Vlada SAD preuzima na sebe, poput obezbeđivanja lidera bosanskih Srba, finansiranja ili čak smeštaja. Američka administracija se, takođe, obavezuje da neće ni na koji način uticati na funkcionere i rukovodstvo Karadžićeve stranke SDS.„Vlada SAD stavlja na raspolaganje Radovanu Karadžiću sumu od 600.000 dolara u lokalnoj valuti. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću rezidencijalni objekat na lokaciji koja je prethodno ugovorena. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću fizičko obezbeđenje od najmanje šest ljudi“, preciziraju se obaveze „druge“ strane.

Ukoliko bi Radovan Karadžić, navodi se u završnom delu pod nazivom „zajedničke odredbe“, ugrozio sporazum, to će se tretirati kao „ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma“ i biće sankcionisano. Na kraju se kaže da „ugovor može biti raskinut sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD“.

Izvor: Jelena Jovanovic, Kurir

Holbruk negira Karadzica

Bivši americki izaslanik Ričard Holbruk danas je kategorički demantovao da je Radovanu Karadžiću garantovao da neće biti izveden pred sud, kako je to ranije u toku dana pred Haškim tribunalom izneo bivši predsednik Republike Srpske.
"To je potpuna laž koju je Karadžić godinama širio preko svojih sledbenika", rekao je na američki diplomata na tv mreži CNN, prenele su svetske novinske agencije. "Mi nikada nismo postigli sporazum sa njim. Trebalo je da ga uhapsimo pre deset godina", dodao je ambasador Holbruk, prema italijanskoj agenciji Ansa.

Karadžić, koji se danas prvi put pojavio pred Haškim tribunalom, rekao je da su njegovi "ovlašćeni predstavnici" 1996. od izaslanika za Balkan Holbruka dobili ponudu u ime Sjedinjenih Američkih Država prema kojoj je obaveza tadašnjeg predsednika RS bila da se povuče iz svakog vida javnog života i da ne ometa ni na koji način sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH.

I portparol američkog Stejt departmenta Šon Mekormak danas je rekao u Vašingtonu da je Holbruk u prošlosti demantovao tvrdnje o dogovoru tokom 1990-tih sa nekadašnjim političkim liderom Srba u BiH Karadžićem .

* RADOVAN KARADZIC- Poslednje vesti
* DOSIJE: Radovan Karadzic - Dragan Dabic

Нема коментара: