Zbog igrica se ispisao iz skole!

"Nismo više mogli da slušamo njegovo moljakanje. Uvek mi je govorio da je škola samo traćenje vremena", objašnjava Hanter Pibls, Blejkova mama. I tako su roditelji Blejka Piblsa, 16-godišnjeg učenika iz gradića Rali u američkoj državi Severna Karolina, povinovali su se upornim molbama svog sina i ispisali ga iz srednje škole kako bi mogao da se posveti svojoj "karijeri" - profesionalnom igranju sve popularnije video-igre "Guitar Hero", prenose "24 sata".

Ovog decaka nikad nisu interesovali košarka, fudbal, muzika... ili bilo koja "tradicionalna" tinejdžerska aktivnost. Samo igrice, igrice, igrice. Na posletku se, minulog septembra, nagodio s roditeljima: ispisaće ga iz škole, ali će ga padučavati kod kuće.
S jedne strane, to je aranžman koji godinama praktikuju roditelji talentovane dece sportista. S druge, u tim karijerama može odlično da se zaradi, dok je profesionalni gejming u povoju. Manje od jedan odsto najboljih takmičara u Americi zaradi oko 80.000 dolara godišnje, a da je Blejk, na primer, teniser, ta suma bi se merila milionima.
Blejk je dosad na takmičenjima zaradio oko 1.000 dolara, uglavnom ne u kešu. Najveći uspeh mu je prvo mesto na lokalnom turniru koje je sponzorisao lanac brze hrane, pa je i nagrada bila takva - čak 52 pileća burgera.
Ipak, tata i mama Pibls očekuju više jer je njihov mezimac u onlajn konkurenciji među 15 najboljih "gitarista" na svetu.
Blejkova soba je preuređena da bi kroz "treninge” postao bolji gejmer. Tu su "plejstejšn 2", "nintendo Wii" i "xbox 360", kao i gomila plastičnih gitara za igranje, a nijedna prava. Blejk ne zna da odsvira ni notu na pravoj gitari, ali to ionako nije važno za uspeh na virtuelnoj.
Krevet je izbačen, a na podu je samo dušek, jer tako je Blejku udobnije tokom dugočasovne "svirke". Zadovoljan je svojim životom, kao što se može i očekivati od tinejdžera kojem dozvoljavaju da do sitnih sati gleda u ekran.
Ponekad, kad njegov tata Majk oko pet sati ujutru krene na džoging, zatekne sina kako igra "Guitar Hero". Mrtav ozbiljan, Blejk to zove "trećom smenom".
Video igra "Guitar Hero" pojavila se 2005. godine i od tada je prodato nekoliko miliona kopija. Igra ima plastični kontroler nalik gitari koja na vratu nema žice, već dugmiće. Igrač, u skladu s uputstvima na ekranu, brzo pritiska te dugmiće i tako, bolje ili lošije, svira određenu pesmu.
Na "meniju" su čak i najpoznatije gitarske pesme, poput "The Number of the Beast" od Ajron Mejdena.

Нема коментара: