Skripanje zubima u snu - sta preduzeti?

Imate problema sa skripanjem zubima u snu? Procitajte ovaj tekst. Bruksizam - prekomerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, javlja se uglavnom noću i veoma je česta pojava kod osoba starijih od 25 godina, bez obzira na pol.

Medjutim, i deca mogu da imaju ovaj problem iako je to kod njih uglavnom povezano sa postojanjem nelagodnosti zbog prehlade, infekcije uha, alergija i u najvećem broju slučajeva prolazi spontano ne ostavljajući bilo kakve posledice.
Stomatolozi ukazuju da pritom nastaje neobično dugo i nefiziološki jako opterećenje zuba i njihovih potpornih struktura, dodajući da je ta navika često povezana sa emocionalnim stresovima, napetošću, strahom ili zamorom.
Nesvesno stiskanje zuba u vezi je sa snažnim pokretima donje vilice levo-desno i napred-nazad zbog čega dolazi do škripanja i "trošenja" zuba brušenjem zub o zub.
S obzirom da se uglavnom javlja noću, većina pacijenata nije ni svesna da ima problem dok ga neko drugi ne upozori na to ili dok ne primeti neki od simptoma. Zato treba obratiti pažnju na bol u zglobovima, ušima ili glavi koji se javlja odmah po budjenju i traje tokom dana, povećanu osetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadražaje, pojavu zaravnjenosti griznih površina zuba kao i smanjenje visine prednjih zuba.
Stručnjaci preporučuju da ukoliko osoba posumnja da škripi zubima obavezno treba da se javi svom stomatologu da bi sanirala postojeća i sprečila dalja oštećenja.
Prema rečima protetičarke Marine Biljman, u ovakvoj situaciji je preporučljivo otkriti uzrok bruksizma, a u medjuvremenu se pacijentu može pomoći tako što će mu se, na osnovu otiska zuba, izraditi silikonski štitnik za zube, takozvani "night guard tray" (zaštitni zagrižajni šablon) koji treba da nosi tokom noći čime će se sprečiti dalje "trošenje" zuba i bolovi u zglobovima.
U nekim zemljama pacijenti koji pate od bruksizma mogu u apotekama da kupe već gotove štitnike, čija je cena oko 15 evra.
(Tanjug)

Нема коментара: