CECA RAZNATOVIC: Preti joj do 12 godina zatvora

Ukoliko bude podignuta i dokazana optužnica da je oštetila Obilić za više od 22 miliona maraka, Svetlani Ražnatović sledi višegodišnja robija

Svetlana Ceca Ražnatović i njena sestra Lidija Veličković mogle bi da budu osuđene na kaznu zatvora od šest meseci do 12 godina ako tužilac podigne optužnicu, a potom se na sudu dokaže da su oštetile Fudbalski klub „Obilić” za više od 22 miliona maraka. Naime, krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje se sumnjiče Ceca i Lidija, tužilac može da okvalifikuje na tri načina - prvi nosi kaznu od šest meseci do pet godina, drugi do osam godina i treći do 12 godina robije.
Istraga protiv Cece i njene sestre trajala je gotovo punih pet godina i zvanično je završena pre nekoliko dana. Predmet je 3. juna upućen u Okružno tužilaštvo, koje treba da odluči da li će podići optužnicu, odustati od krivičnog gonjenja ili će tražiti dopunu istrage, koja je, inače, već tražena nekoliko puta! Tužilaštvo nema nikakav vremenski rok u kome bi trebalo da odluči o sudbini postupka.
Kako je Press pisao u nekoliko navrata, najpopularnija srpska pevačica sumnjiči se da je kao predsednik Obilića u periodu od 25. jula 1998. do 1. marta 2003. godine nezakonito prisvojila 22.529.000 nemačkih maraka i 480.000 američkih dolara. Ona se tereti da je iskoristila službeni položaj tako što je prodavala igrače stranim klubovima, a u poslovnim knjigama prikazivala da su oni odlazili bez obeštećenja. Njena sestra Lidija sumnjiči se da je, u nameri da pomogne Ceci, otvorila devizne račune u nekoliko banaka na koje se slivao novac od prodaje igrača. Lidija se sumnjiči da je novac podizala i odnosila ga sestri.
Svetlana Ražnatović i Lidija Veličković su tokom istrage saslušavane nekoliko puta. Saslušano je i oko 30 svedoka koji su bili dostupni sudu. Urađena su dva finansijska veštačenja i dva dopunska veštačenja, kao i grafološko veštačenje, koje je trebalo da pokaže čiji se potpisi nalaze na dokumentima. Zbog osetljivosti predmeta, pribavljena je obimna dokumentacija u kojoj se nalaze i papiri iz Fudbalskog saveza i FK „Obilić”. Sud je u više navrata tražio dokumenta od nekoliko stranih država, ali i saslušanje nekoliko osoba iz inostranstva. Konačno, u septembru 2007. upućena je molba Rusima da dostave bankarsku dokumentaciju u vezi s fudbalerima koji su prodati ruskim klubovima. Dokumenta su stigla u Okružni sud, a odmah pošto su prevedena, istraga je okončana i predmet je početkom juna stigao u Okružno tužilaštvo. Izvor: Press

Нема коментара: