LETO 2008: Meningitis u Crnoj Gori

Među srpskim turistima na Crnogorskom primorju vlada velika uznemirenost zbog epidemije meningitisa, a zabeleženi su i slučajevi preuranjenog povratka sa letovanja.

Prema pisanju crnogorske štampe, informacija da je u Kotoru jedna beba preminula od infekcije bakterijskim meningokokom dovela je i do nekoliko slučajeva preuranjenog odlaska turista iz tog grada.
Mada nadležne službe Crne Gore konstantno ponavljaju da nema epidemije ove zarazne bolesti i da je reč samo o medijskim spekulacijama, turisti duž Crnogorskog primorja su sa velikom zabrinutošću čitali vesti o smrti bebe stare 14 meseci iz Tivta, kojoj su u kotorskoj bolnici dijagnostikovali menigokoknu bolest.
Saša Radenović iz Beograda, koji letuje u Budvi, javio se redakciji "Presa" i preneo delić atmosfere u kojoj se nalaze srpski turisti.
"Ljudi su uplašeni, pogotovo oni sa malom decom. Preselo im je letovanje! Džaba demantuju da ta beba nije umrla od meningitisa, kad svi znaju da se ta bolest pojavila. Pije se samo flaširana voda i jede se na proverenim
mestima. Neki su se vratili kućama", kaže Radenović.
Prema pisanju crnogorskih medija, četrnaestomesečni dečak iz Tivta umro je prošle sedmice u kotorskoj bolnici na Odeljenju pedijatrije od sepse izazvane bakterijskim meningitisom.
Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, međutim, saopštio je da je beba umrla od poznatog oboljenja, ne navodeći od kojeg. On je naglasio da nije u pitanju bakterijski meningitis.
"Pošto se radi o pojedinačnom i prepoznatljivom slučaju, a to nije bakterijski meningitis, nije u redu da se time operiše. Trebalo je više voditi računa o porodici i lekarskoj tajnosti",rekao je Mugoša, i dodao da u Crnoj Gori nema epidemije meningitisa.
Dr Slavka Dragović, pedijatar, koja je nesrećno dete primila u tivatskom Domu zdravlja u vrlo teškom stanju, izjavila je da je beba imala menigokoknu bolest, koju izaziva diplokok-menigokok bakterija.
"Dete, koje je umrlo u kotorskoj bolnici, imalo je jednu najbrže mogućih vrsta septikemije - menigokokne sepse. Primljeno u izuzetno lošem stanju, u stanju šoka, ali nismo uspeli da ga spasemo. Reč je o bakterijskoj bolesti, ali ne o nekom posebnom meningitisu", objasnila je dr Dragović.
Prve zvanične informacije o pojavi meningitisa u Crnoj Gori objavljene su u maju ove godine. Tada je paniku izazvala potvrda Instituta za javno zdravlje da je u Podgorici i Danilovgradu registrovana epidemija virusnog meningitisa, kao i da su sporadični slučajevi zabeleženi i u nekim primorskim gradovima.
Od početka godine pa do 17. jula duž Crnogorskog primorja registrovano je 149 obolelih od virusnog meningitisa.
Mondo


Procitajte i: Meningitis u Crnoj Gori

Raniji izvestaji:
U Crnoj Gori je još početkom maja proglašena epidemija virusnog meningitisa, od kojeg je obolelo 114 ljudi, a u Herceg Novom zabeleženo je nedavno sedam novih slučajeva. Među obolelima zasad nema turista iz Srbije, ali lekari savetuju svima koji putuju u Crnu Goru da i te kako vode računa o ličnoj higijeni.

Oboleli od enterovirusa meningitisa ECHO 6 registrovani su u devet crnogorskih opština, s tim da ih najviše ima u Podgorici (65), Danilovgradu (17), Nikšiću (11) i Herceg Novom (7). Dr Sanja Medenica izjavila je za Press da razloga za zabrinutost uopšte nema jer je virusni meningitis relativno često oboljenje, „obično blagog toka".

Stručnjaci sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" iz Beograda o pojavi ove bolesti u Crnoj Gori informisani su tek tokom jučerašnjeg dana. A epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batur" dr Goranka Lončarević izjavila je da situacija nije alarmantna, već je uobičajena za ovo doba godine. Prema njenim recima, pomenuti enterovirus je zapravo blaže oboljenje koje napada crevnu floru. Građani se najčešće razboljevaju konzumiranjem hrane ili vode zagađene fekalijama.

- Kada kažem voda, mislim i na morsku vodu, onu u bazenima i za piće, koja može biti kontaminirana. Zbog toga je savet svim turistima koji putuju u Crnu Goru da i te kako vode računa o ličnoj higijeni. Znači, obavezno prati ruke pre jela i nakon upotrebe toaleta! Takođe, najbolja preventiva je konzumiranje flaširane vode. Iako zvuči suludo, prilikom kupanja, najbolje je izbegavati ronjenje, gnjuranje i prskanje - savetuje Lončarevićeva.

Нема коментара: