VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO 2008: Kao u Sahari!

OČEKUJE nas dugo, vrlo sparno i sušno leto. Ovo je, u najkraćem, odgovor na pitanje koje ovih dana muči većinu žitelja Srbije. Pritisnuti temperaturama daleko iznad 30. podeljka, mnogi su se ponadali da će im utehu doneti prognoze meteorologa. One su, međutim, i kratkoročno i dugoročno gledano - vrele. - Svi veliki svetski meteorološki centri istakli su prognoze po kojima će leto biti vrelo, a godina među rekordnim po visini temperature - potvrđuje meteorolog Verica Gburčik. - Zračenje će takođe biti jako, pa upozoravamo da će ultraljubičasti zraci biti najizraženiji upravo u julu mesecu. Tada je zaštita apsolutno neophodna, od sunčanih naočara i šešira sa širokim obodom, do svetle tkanine koja pokriva kožu i ne dozvoljava joj da bude istaknuta otvorenom suncu. Takođe, potrebno je koristiti kreme sa najjačim zaštitnim faktorom. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je vlade svih zemalja na neophodnost mera zaštite.

- Što se tiče leta, ono će očigledno biti vrlo toplo - dodaje Sparavalo. Ako je verovati svetskim meteorološkim ekspertima, osnovna odrednica godišnjeg doba koje je upravo počelo biće sušno vreme.
- Količina padavina trebalo bi da bude manja od proseka - dodaje Sparavalo. - Dakle, pred nama je, očigledno, vrlo sušno leto.
Ako postoji i dobra vest u ovoj „vreloj“ priči, onda je to pretpostavka meteorologa da ove godine neće biti oboreni apsolutni pojedinačni rekordi izmereni lane, kada je u Beogradu bilo više od 43, a u Smederevskoj Palanci čak 44,9 stepeni.

Za najobuhvatniju dugorocnu prognozu vremena, kliknite OVDE!
Pogledajte i:
* NAJKOMPLETNIJA DUGOROCNA PROGNOZA VREMENA - Azurirano

Нема коментара: