VELIKA SMS MUCKA: Ne nasedajte na lazne poruke!

Poruke u kojima vam piše da ćete dobiti 1.000 dinara kredita povodom rođendana "Jata" su lažne, tvrde u MTS-u i Telenoru

"Pošalji ovo na 10 brojeva i dobićeš 1.000 dinara kredita i 100 besplatnih poruka! MTS i Telenor, povodom 81. godišnjice "Jata". Tačno je, šalji!", glasila je poruka koja je juče stizala na mobilne telefone korisnicima Telenora i MTS-a. S obzirom na to da "čast" nije zanemarljiva (oko 1.200 dinara), lančano širenje ove poruke od broja do broja dostiglo je neverovatne razmere, a GAZETI su javili čitaoci koji su primili i po više stotina ovih poruka, pitajući zbunjeno šta se dešava!
Redakcija lista je kontaktirala smo pomenuta dva mobilna operatera, kao i srpskog avioprevoznika da nam razjasne ovaj marketinški trik, ali su oni odlučno demantovali da imaju bilo kakve veze sa ovom porukama.
U "Jatu" su potpuno iznenađeni pominjanjem imena njihove firme u poruci koja kruži Srbijom.
- To nema veze sa "Jatom"! Nejasna nam je i sama ideja navođenja našeg imena. Vrlo je moguće da je neko smatrao da ukoliko se pomene ime "Jata" poruka dobija na ozbiljnosti. Jedino što je tačno jeste to da smo upravo proslavili 81. rođendan naše kuće. Nacionalna aviokompanija se ograđuje i najoštrije osuđuje pokušaj da se građani dovedu u zabludu i navedu na novčani izdatak, koji bi verovatno završio u džepu inicijalnog pošiljaoca ove poruke - navode u Medija centru "Jata". Oni potvrđuju da su i njihovi zaposleni juče masovno primali poruke ove sadržine na mobilne telefone i da su, kao i mnogi građani, "naseli" šireći lanac i prosleđujući poruku dalje
Pokušavajući da uđemo u trag inicijatoru, GAZETA je stupila u kontakt sa MTS-om gde su se ogradili od bilo kakve povezanosti sa "avetinjskom porukom", tvrdeći da oni nisu organizatori ovakve promotivne kampanje.
- Apelujemo na svoje korisnike da se uzdrže od prosleđivanja ove poruke prijateljima i poznanicima! Molimo korisnike 064 i 065 mreže da odbiju dalje učešće u ovom lančanom slanju poruka sa ciljem da se spreči širenje dezinformacija i kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima naplate poslatih SMS-ova - istakli su u Informativnoj službi MTS-a.
U Telenoru kažu da poruke koje korisnici dobijaju apsolutno nemaju nikakve veze ni sa njima. - Verovatno se radi o klasičnom SMS spamu koji je inicirao neki korisnik slanjem SMS-a sa svog broja ili interneta i na taj način pokrenuo lančani SMS - dali su nam objašnjenje u Telenoru. Neko je zaradio 125.000 evra!
Kako nazvanično kažu izvori iz tehničke službe jednog mobilnog operatera, ne postoji prepreka da neko na "višem nivou" osmisli brzu SMS zaradu, a da poruka jednostavno "krene".
- Ako svaki korisnik pošalje bar po 10 poruka odjednom, samim tim lanac se munjevito širi i znači da je sa svakog broja "ućareno" bar po 20 dinara. Uzmemo li da je 500.000 onih koji su poruku dalje prosleđivali, neko je "brzinom svetlosti" zaradio 125.000 evra! A zna se da naši korisnici masovno učestvuju u lančanim dopisivanjima, čak i kada nema novčane nadoknade - kaže izvor Gazete.

Нема коментара: