Egzit se seli

„Egzit“, najveći muzički događaj na Balkanu, kako „Alo!“ saznaje, od sledeće godine biće preseljen na novu lokaciju. Zbog rušenja bedema srednjevekovne tvrđave koja lagano tone, hiljade mladih će se od 2009. okupljati na obližnjem platou, koji je trenutno u vlasništvu Vojske Srbije.

Mesto je dovoljno veliko da primi armiju ljubitelja ove vrste muzike, tako da će srpska Atina i u budućnosti moći da računa na veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Preseljenjem „Egzita“ sa Petrovaradina očekuje se da će biti izbegnute tragedije koje su, nažalost, postale uobičajene na ovom festivalu. Da podsetimo, prošle godine je poginuo mladić koji je preskakao bedem tvrđave, a pre tri dana život su izgubila devojka na čiji je šator palo slomljeno drvo.
Bezbednost gostiju nije bilo jedini propust organizatora. Posetioci „Egzita“ dobro će pamtiti ovogodišnje cene najobičnije vode za piće, koja je koštala čak 80 dinara za flašicu. Niko se nije setio (namerno ili slučajno) da na tvrđavu doveze cisternu sa vodom, iako su festivalske noći (i dani) bile vrele, na granici izdržljivosti. Žestoku cenu nije imala samo voda; kafa je koštala između 130 i 200 dinara, a pljeskavica ili parče pice takođe 200 dinara! Kada se zna da sve to u Novom Sadu košta bar dva puta manje, eto spretnim trgovcima i menadžerima radosti!
Takođe, poslednje veče festivala obeležila je i velika količina prašine; cela tvrđava bila je u ogromnom oblaku, ljudi su grcajući gutali i pljuvali, a oni domišljatiji, koji su prethodne večeri na nastupu Manu Čaa videli da će sutradan situacija biti još gora, iz predostrožnosti su poneli hirurške maske za jednokratnu upotrebu, dok su ostali na lice stavljali krpice, majice, marame... Prašine je bilo svuda - u pivu, očima, kosi, ustima... Poslednje večeri, blizu glavne bine, pala je slaba kišica, koja je napravila nekoliko kaljuga u koje su upali mnogi, na radost i veselje obezbeđenja i okolnih blejača. Naravno, za takve mučenike, okupane smrdljivim blatom, „Egzit“ je u tom trenutku bio završen.
Nada GRUJIC (Alo!)
Najposećeniji Manu Čao
Ukupno posetilaca 140.000
Prvi dan: 40.000 ljudi
Najposećeniji N.E.R.D., „Najtviš“, „Strit“
Drugi dan: 20.000 ljudi
Najposećeniji Pol Verel, „Prajmal skrim“, Roni Sajz
Treći dan: 50.000 ljudi
Najposećeniji Manu Čao, „Gogolj Bordelo“, Džulijet Luis, Afrika Bambata
Četvrti dan: 30.000 ljudi
Najposećeniji „Seks pistols“, „Pekinška patka“, „KUD idijoti“

Нема коментара: