RRA - krivične prijave protiv uprave RTS-a

Republička radiodifuzna agencija (RRA) podneće krivične prijave protiv menandžmenta i Uprave Radiotelevizije Srbije zbog nesavesnog rada u službi, rečeno je agenciji Beta u RRA.RTS je ranije danas podnela je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv nepoznatog izršioca zbog objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a.

Kako su istakli u Agenciji prijave će biti podnete zbog 60 miliona evra štete nanete RTS-u nastale zbog ne naplaćivanja pretplate. RTS je ranije danas podnela je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv nepoznatog izršioca zbog objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a. Kako se navodi u saopštenju, "u listu Politika, u broju od četvrtka,3. jula 2008. godine, kao i u nedeljniku NIN od 3. jula, Republička radiodifuzna agencija (RRA) uputila je na oglašavanje javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a, a taj poziv je potpisao predsednika Saveta RRA-a Nenad Cekić".

RTS navodi da je time izvršeno više krivičnih dela po Krivičnom zakoniku Srbije, i to: falsifikovanje isprava, zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad u službi. Dodaje se da je upućivanje na oglašavanje javnog poziva javnim glasilima izvršeno je suprotno zakonskim odredbama i odredbama opštih akata koji regulišu tu materiju, i to Zakona o radiodifuziji i Statuta RRA-a. U saopštenju RTS-a se navodi da javni poziv ne može biti ni upućen ni objavljen bez prethodno donete odluke Saveta RRA, po postupku i na način koji je utvrđen Statutom tog saveta.

"Očigledno je da postoji namera NN izvršioca da suprotno zakonom propisanog postupka razreši članove sadašnjeg Upravnog odbora RTS-a koji je imenovan 19. aprila 2006. godine i čiji mandat ističe u roku od 5 godina od dana izbora", navodi se u saopštenju Dodaje se da rok od pet godina nije istekao, kao i da nepostoje "ni konkretni ni opštepoznati razlozi zbog kojih bi se pokrenuo postupak razrešenja sadašnjih članova Upravnog odbora niti je Savet RRA na bilo kojoj sednici definisao razloge za razrešenje Upravnog odbora RTS-a".

RTS navodi da su dokazi za krivična dela, koja se stavljaju na teret NN izvršiocu, mnogobrojni i objavljeni kroz izjave, tonske i audio zapise. (Beta)

Нема коментара: