Google lansira Internet enciklopediju

Američki internet pretraživač Gugl pustio je u rad svoju onlajn enciklopediju Nol (Knol). Ta enciklopedija otvorenog tipa biće konkurent popularnoj Vikipediji, lansiranoj 2001. godine, koja već sadrži 10 miliona članaka na 253 jezika.

Za razliku od Vikipedije, čiji su autori anonimni, Nol će, na adresi knol.google.com, uređivati dobrovoljci, koji će svoje članke potpisivati radi većeg kredibiliteta, saopštio je Gugl.
Guglov pretraživač, kao i sve druge usluge, ima za cilj stvaranje prihoda, pa će autori članaka, ukoliko žele, moći da na svojim stranicama objavljuju sponzorisane linkove zvane "nolovi", objavio je francuski dnevnik "Figaro". Prihodi od tih reklamnih segmenata će se deliti između Gugla i autora članaka.
Gugl je sklopio i sporazum s američkim časopisom "Njujorker" koji je odobrio dobrovoljcima koji uređuju članke na Nolu da ih ilustruju novinskim dizajnom tog časopisa.
Korisnici Interneta će moći da komentarišu ili unose izmene u objavljene članke, ali će samo autor čiji se potpis nalazi na "nolu" moći da odobri unošenje izmena.

Нема коментара: