Ubilacki virus u Evropi




Jedna 40-godišnja Holandjanka umrla je pre nekoliko dana u bolnici u Leidenu od marburške groznice. Reč je o smrtonosnoj zaraznoj bolesti koju izaziva marburg, virus sličan zloglasnoj Eboli. Virus ubija 80 do 90 odsto zarazenih osoba

Žena se zarazila virusom u Ugandi, gdje je boravila sredinom lipnja. Smatra se da se virusom zarazila tijekom posjete jednoj špilji u kojoj je bilo mnogo šišmiša, koji prenose marburg. No, prvi su se simptomi bolesti, drhtavica i groznica, pojavili tek početkom srpnja, kad se žena već vratila u Nizozemsku. Ozbiljni simptomi, poput zatajenja jetara i krvarenja iz niza organa, pojavili su se tri dana kasnije, pa je pacijentica smještena u karantenu bolnice u Leidenu. Nažalost, nije joj bilo pomoći.
Virus marburg jedan je od najsmrtonosnijih poznatih virusa, jer ubija 80 do 90 posto zaraženih osoba. Inkubacijski period traje od pet do deset dana, tijekom kojih zaražena osoba ne pokazuje nikakve znakove bolesti. Nakon toga bolest vrlo naglo izbija s visokom temepraturom, groznicom, drhtavicom i bolovima u mišićima. Mnogi oboljeli povraćaju i dobiju žuticu, a pate i od kravarenja iz niza organa.
Protiv marburške groznice nema ni cjepiva, ni učinkovita tretmana. Inače virus je dobio ime prema njemačkom gradu Marburgu, gdje je 1967. godine u jednom istraživačkom centru prešao s majmuna na ljude te zarazio 31 osobu u tom gradu, Franfurtu i Beogradu. Tada je groznica ubila sedam ljudi. Nakon toga u Europi nije bilo novih slučajeva zaraze, ali je zato virus haračio Južnom Afrikom, Angolom i Demokratskom Republikom Kongo, gdje je 2004. / 2005. ubio 355 od 399 zaraženih ljudi. (Jutranji)

Нема коментара: