Poluprazne plaze u Crnoj Gori

Na Crnogorskom primorju ovog leta boravi nezapamćeno malo turista iz Srbije, tvrde meštani i ugostitelji iz Kotora, Tivta i Budve! I prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Tivat, na njihovom delu rivijere letuje čak 12 odsto manje gostiju nego prošlog leta!

Visoke cene smeštaja i usluga, uvođenje ekološke takse, skup avio i autobuski prevoz, ali i zabrana unošenja hrane u Crnu Goru razlozi su koji su uticali da se srpski turisti ovog leta okrenu ka drugim destinacijama - Grčkoj, Turskoj ili Egiptu.

Da je tako, potvrdio nam je i dugogodišnji ugostitelj iz Kotora, koji je insistirao na anonimnosti: - Moji najbolji gosti su turisti iz Srbije, ali ovog leta ih je mnogo manje, pa sam se ozbiljno zabrinuo - požalio nam se vlasnik jednog od najposećenijih kafića u Kotoru.

Meštani koji se bave izdavanjem privatnog smeštaja u toku letnje sezone takođe potvrđuju da je na Crnogorskom primorju primetno manje turista, a naročito gostiju iz Srbije. - Godinama više od 80 odsto mojih gostiju je iz Srbije. Ne znam šta se desilo, ali ove godine ih je manje nego lane. Ima i onih koji su rezervisali smeštaj, pa su ga naknadno otkazivali - priča Nevena B. iz Kotora.

Međutim, portparol Ministarstva turizma Crne Gore Jelena Paović kaže za Press da je, prema podacima Nacionalne turističke organizacije, prošle nedelje na Crnogorskom primorju boravilo 86.558 turista. Ovo je prema njihovoj analizi za dva odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

- Broj turista je za nekoliko procenata manji ili je na istom nivou kao i prošle godine! Strategija i politika Crne Gore kao turističke destinacije usmerene su na produženje turističke sezone tokom cele godine i na manji broj turista koji su veće platežne moći. Tako bi se rasteretio neizdrživi pritisak tokom jula i avgusta koji smo imali ranijih godina - kaže Jelena Paović. Ona ističe da je njihov prioritet da privuku turiste iz centralne, zapadne i severne Evrope, ali da to nipošto ne znači da se odriču gostiju iz Srbije.

- Prema našim statistikama, broj srpskih turista je, bar do sada, na prošlogodišnjem nivou. Očekujemo do 20. avgusta dalji dolazak turista iz Srbije, posebno onih koji odsedaju u visokokvalitetnim turističkim objektima. Slažem se da se na prvi pogled čini da ima manje turista iz Srbije, ali jedan broj njih je prethodnih godina boravio u neregistrovanom privatnom smeštaju. Sada uglavnom dolaze u registrovane hotelske kapacitete i privatni smeštaj, pa se stiče takav utisak - objašnjava Jelena Paović.

V. NEDELJKOVIĆ, Izvor: Press

Cene u Crnoj Gori (u evrima)

Najam sobe (dnevno) 8 - 25
Najam apartmana 35 - 120
hleb 0,35-0,70
kifla 0,30
jogurt 0,5 l 0,70
mladi krompir 1 kg 0,50-0,70
grožđe 1 kg 2,5
lubenica 1 kg 0,20-0,30
svinjske krmenadle 1kg 5
nes kafa 2-4
sok 2-4
voda 0,33 1-2,5
porcija sladoleda 3 - 5
žestoko piće 1,5
ručak-meni 3,5 do 4
lignje na žaru 7,5
bela vešalica 7
riba i kategorija 1 kg 38

3 коментара:

sanja је рекао...

U MNE sam evo 3god.ovde radim sa suprugom.Turista skoro i da nema jer su cene paprene,do 15.7. sve je bilo prazno ali je u Budvi i dalje krevet 20e, sada je malo bolje ali sam upravo dosla iz nedeljne kupovine i neprijatno se iznenadila sver je poskupelo za 50%!Ljudi preporucujem vam put Grcke gde cete dobiti sve:ljubaznost,pravi turizam,normalne cene!
keks domacica bio 1,80 sada 2,30
dimljeni vrat bio 7,20 sada 9,50
dim.pecenica bila 8,50 sada 11,20
paradajz bio 1 sada 1,50
voda bila 0,90 sada 1,50
itd.

Анониман је рекао...

Ne slazem se sa Vama!Ja se bavim turizmom preko 30 god. i puna je kuca gosti,kriza je zahvatila cijeli svijet pa ne moze ni nas u Cg. mimoici!A vama bih preporucila da sa Vasim suprugom se vratite odakle ste dosli ili jos bolje idite u Grcku trazite posao....Oni Vas jedva cekaju!Dolje je sve jeftinije ,a i more je mnogo bolje,toplije!!Mi cemo uvijek imati gosti i sa Vama i bez Vas koji tako razmisljate!Najljepse more i obala je MONTENEGRA!!!

Анониман је рекао...

heheheeh ce obala MONTENEGRA uvjek imati GOSTI!!!

ni manje obale ni manje nacije (upuceno iskljucivo "Cnrogorcima", ne Srbima iz Crne Gore)

S postovanjem
GOST