Slavni stradali u saobracajnim nesrecama

Saobraćajna nesreća u kojoj je teško povređen vaterpolista Danilo Ikodinović, ponovo je otvorila pitanje koliko su poznati “otporni” na saobraćajke. Nažalost, dugačka je lista pevača, glumaca i sportista koji su pre vremena, najčešće u naponu snage, završili svoju karijeru. Poslednji od onih koji su prerano otišli je popularni glumac Milenko Zablaćanski (53). Na njega je, dok je vozio svojom trakom, na magistralnom putu Zlatibor – Užice, 5. januara ove godine, naleteo Petar Šišović (66) stomatolog iz Užica. Zablaćabnski je, posle nekoliko nedelja, podlegao povredama na Vojnomedicinskoj akademiji.

Crnu seriju tragično nastradalih u saobraćju “otvorio” je jedan od najboljih košarkaša eks Jugoslavije i sveta – Radivoj Korać Žućko(31). Njegova zlatna levica učestvovala je u osvajanju pet srebrnih medalja - jednu na olimpijadi i po dve na svetskim i evropskim prvenstvima, i jednu bronzanu. Postao je i rekorder po broju datih koševa na jednoj utakmici – 99, a u jednom TV šou programu postigao je 100 od 100 mogućih koševa!
Život ovog košarkaša prekinut je 1969. godine, u selu Kamenica u okolini Sarajeva. U njegovu čast FIBA je 1971. godine ustanovila i takmičenje Kup Radivoja Koraća, koji je 2002. ugašen. Nacionalni kup tadašnje SCG, odnosno sada Srbije, preimenovan je u Kup Radivoja Koraća. U Kuću slavnih FIBA primljen je 2007. godine.

Prvi srpski akcioni glumac Aleksandar Aca Gavrić – popularni kapetan Leši, tragično je nastradao u četrdesetoj godini u saobraćajnoj nesreći, 1972. godine, u Inđiji. Proslavio se i ulogama u filmovima “Marš na Drinu”, “Potraga”... Slava ga je pratila sve do smrti, a uspešno se ogledao i u dramskim ulagama.
Tragičan niz je nastavljen 1976. godine, kada je u saobraćajnoj nesreći zadat veliki udarac narodnoj muzici, u tadašnjoj Jugoslaviji. U incidentu kod Kolareva poginuli su Silvana Armenulić (37), njena sestra, takođe pevačica, Mirjana Barjaktarević, koja je tada bila u drugom stanju. Život je izgubio i violinista Miodrag Jašarević, šef Narodnog orkestra RTS, koji je nasledio čuvenog Vlastimira Pavlovića Carevca. Uzrok je najverovatnije umor vozača Jašarevića, jer se ovo troje vraćalo sa koncerta. Ostale su nezaboravne pesme “Cigane sviraj, sviraj”, “Sama sam”...
Ista godina bila je kobna i za Slobodana Đurića Bobišu (32), čuvenog Kostolomca u antologijskoj seriji “Više od igre”, ali i po TV drami “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”...

Čuveni napadač “Partizana” Dragan Mance (23), strah i trepet za mnoge čuvare mreža, život je izgubio 1985. godine žureći na trening. U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu Beograd - Novi Sad, na deonici pre uključenja na autoput Beograd - Zagreb, u blizini Surčina. Iz Zemuna je žurio da stigne na trening kada je, zbog velike brzine izgubio kontrolu nad svojim "pežoom" i udario u betonsku konstrukciju nadvožnjaka.
Godinu dana kasnije, samo što su omirisali slavu, tragično su nastradala dvojica sarajevskih rokera, Dražen Ričl (24) i Aljoša Buha (25). Ovaj dvojac je bio deo popularnog sastava “Crvena jabuka”, koji je početkom te godine izdao svoj debi album “Crvena jabuka”. Krenuli su iz Sarajeva u Mostar, na još jedan uspešan koncert.
Na autoputu, u blizini grada Denkendorfa u Nemačkoj 1993. godine, na povratku u Zagreb sa utakmice Hrvatska – Poljska, smrtno je nastradao legendarni hrvatski i jugoslovenski košarkaš Dražen Petrović (29). “Golf” kojim je upravljala njegova devojka je, zbog neprilagođene brzine, čeono udario u kamion. Svi putnici – devojka i prijateljica, osim Dražena, koji nije bio vezan, su preživeli udes.

Iste godine nastradao je poznati zadarski muzičar Tomislav Ivčić (40), u saobraćajnoj nesreći u Zagrebu.
U smrt je 1999. godine otišao i pevač grupe “Montenigersi”, Nebojša Saveljić Nebo. On je, takođe, zbog viška adrenalina i prebrze vožnje, nastradao na putu Podgorica – Cetinje. Posle te tragedije njegov kolega Nigor iz benda i prijatelji osnovali su fondaciju “Ne brže od života”, čiji je cilj da “uspore”, prvenstveno, mlade.
Leto 2000. godine bilo je tragično za Enu Begović (40). Ova seks bomba eks Jugoslavije izgubila je život u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Braču, kada se džip njenog muža Josipa Radeka, iz nepoznatih razloga, survao u provaliju. Suprug je prošao bez povreda, a jednoipomesečna ćerka Lana, koja je sa njima bila u kolima je zadobila lakše povrede. Ostala je upamćena po ulozi u filmovima “Glembajevi”, “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”...

Život i fenomenalna karijera, makedonskog pevača Tošeta Proeskog prekinuta je 16. oktobra prošle godine na autoputu Beograd – Zagreb, u 26. godini. Džip u kojem se vozio udario je u kamion ispred sebe. Idol mladih na Balkanu ostao je na mestu mrtav. Uzrok je, kažu, neispravanost i umor vozača Georgija Georijevskog, i neprilagođena brzina....
A Toše je upravo iz Skoplja krenuo u Zagreb da snimi pesmu na engleskom jeziku, koja je trebala da mu bude odskočna daska u pohodu "osvajanja" Evrope.
Nedugo posle ove tragedije, pred sam kraj godine, u saobraćajki je nastradalo i troje bivših ukućana “Velikog brata”. U nesreći na putu Obrenovac - Šabac, u blizini naselja Ušće, poginuli su Stevan Zečević Zeka, Zorica Lazić i Elmir Kuduzović, dok je njihov saputnik Vladimir Sarić preživeo. Ovo četvoro prijatelja sletelo je sa puta u kanal reke Vukodraž. Zbog neprialagođene brzine vozač Elvir Kuduzović nije uspeo da “smota” u jednoj krivini i nesrećni prijatelji su završili u reci.
Samo par minuta pre tragedije pozvala ih je, takođe bivša “ukućanka”, Tanja, koja ih je upozorila da smanje brzinu. Ona se sa još dvoje bivših “ukućana” vozila u drugim kolima. Celo društvo se organizovano uputilo na žurku u Loznicu!
P. Stojkovic; Izvor: Revija 92
GODIŠNJE POGINE OKO 900 LJUDI
Policijski izveštaji, i pored ove sumorne slike, govore da se u poslednjih šest godina broj poginulih u saobraćajnim nesrećama prepolovio u odnosu na osamdesete godine prošlog veka. Broj poginulih je smanjen sa 1.800 na oko 900. Ono što zabrinjava je da se trećina svih udesa u Srbiji dogodi zbog neprilagođene brzine.
Tokom 2007. godine, u Srbiji je nastradalo i 108 motociklista, dok je 3.154 povređeno. Prema statistici MUP, u više od 3.600 slučajeva učestvovali su vozači motora, a za polovinu su sami odgovorni. Jedan od glavnih uzroka je nenošenje kacige, ali i nepoštovanje osnovnih saobraćajnih propisa.

Нема коментара: