Sindrom suvih ociju

Pod sindromom suvog oka podrazumeva se hroničan nedostatak vlage u oku a simptomi variraju od jedva primetne ali konstantne iritacije do zapaljenja prednjih tkiva oka * Sindrom suvog oka se može javiti ukoliko se u vašem stanu ili kancelariji koriste klima uređaji ili obavljate takav posao kao što je gledanje u kompjuter usled koga manje trepćete što izaziva suvoću u oku.

Stalan osećaj suvoće, svraba ili zapaljenja u oku su simptomi sindroma suvog oka. Kod nekih se javlja osećaj da im je nešto upalo u oko ili se može pojaviti suzenje jer suvoća unutar oka dovodi do stimulacije stvaranja suza.
Sami simptomi koji prate sindrom suvog oka su najčešće dovoljni očnom lekaru da postavi dijagnozu mada postoji i Šimerov test kojim se meri količina tečnosti u oku.
Tečnost održava vlažnost oka, čisti prašinu i ostale nečistoće koje upadaju u oko, takođe sadrži enzime koji neutrališu mikroorganizme koji pokušavaju da kolonizuju oko tako da su suze neophodne za dobro zdravlje oka.
Sindrom suvog oka se može pojaviti kao sastavni deo prirodnog starenja naročito tokom menopaue, kao sporedni efekat mnogih lekova kao što su antihistaminici, antidepresivi, neki lekovi protiv povišenog krvnog pritiska, kontraceptivnih pilula, ili ukoliko živite u suvoj, vetrovitoj klimi.
Sindrom suvog oka se može javiti ukoliko se u vašem stanu ili kancelariji koriste klima uređaji ili obavljate takav posao kao što je gledanje u kompjuter usled koga manje trepćete što izaziva suvoću u oku.
Sindrom suvog oka se često javlja kod mnogih sistemskih bolesti kao što su lupus, reumatoidni artritis, Sjogrenov sindrom. Dugotrajno nošenje sočiva takođe često rezultuje pojavom sindroma suvog oka.
Sindrom suvog oka se mnogo češće javlja kod žena zbog hormonalnih promena, čest je i kod pušača. Simptomi kao što su suvoća u oku, peskanje i svrab se mogu umanjiti ukapavanjem veštačkih suza u oko.
U mnogim studijama je dokazano da ulje lanenog semena takođe može da pomogne kod ovog stanja. Ono je bogato omega-3 masnim kiselinama koje štite sve ćelijske memvrane.Može se naći na tržištu u tečnoj formi (tada treba proveriti da mu nije istekao rok trajanja jer je lako kvarljiv) ili u obliku tableta koje je potrebno piti sa puno tečnosti da bi se bolje apsorbovale.
TopVita

Нема коментара: