Zene ce same praviti decu!

Zamena gumice na slavini, otvaranje tegle sa krastavcima, istresanje tepiha, pravljenje dece... Zahvaljujući engleskom naučniku Karimu Najerniji, skraćuje se spisak stvari za koje su ženama neophodni muškarci. Profesorov tim sa Univerziteta u Njukaslu smislio je način da napravi „žensku spermu“ od koštane srži žene, što bi, plaše se etičari, moglo da isključi muškaraca iz procesa razmnožavanja.

U nastojanju da pronađe nove načine za lečenje steriliteta, genetičar Karim Najernija već je iskoristio mušku koštanu srž da „stvori“ spermatozoide, što bi trebalo da pomogne muškarcima da izleče sterilitet. On je ponovio uspeh s matičnim ćelijama embriona žene i sada planira da zatraži etičku dozvolu da ćelije koštane srži žene „pretvori“ u spermu. Naučnici su uzeli matične ćelije iz koštane srži žene, kako bi uz pomoć različitih hemikalija i vitamina podstakli matične ćelije da se, unutar tkiva, razviju u ćelije spermatozoida. Ali da bi počeli s testovima, potrebna im je dozvola donatora koštane srži, bolnice i etičkog komiteta.
- Ima tu još posla. Profesor Najernija je stvorio „nezrele“ spermatozoide. Oni još uvek nisu prošli kroz proces mioze, koji obezbeđuje da imaju dovoljnu količinu genetskog materijala za oplodnju - ističe dr Robin Lovel Badž, kolega prof. Najernije, iz Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja u Londonu.
Dr Lovel Badž ukazuje na još jedan problem. Pošto jajašca i spermatozoidi zajedno stvaraju emrion, oni moraju da startuju taj proces svako sa polovinom potrebnom genetičkog materijala. Postojanje dva X-hromozoma je nekompatibilno s tim i, štaviše, potrebni su im geni Y-hromozoma da bi prošli kroz miozu, čime se vrtimo ukrug, kaže dr Lovel Badž, koji je ubeđen da plan prof. Najernije neće „upaliti“.
- Takođe, nasleđujemo gene od oba roditelja. Ali postoje i oni njegovi „obeleženi“ delovi za koje koristimo materijal samo sa majčinog ili očevog DNA. To može da osujeti pokušaje da od muškarca dobijemo jajašca, a od žene spermu - dodaje dr Lovel Badž.
Stvaranje dece od dva ženska roditelja otvara gomilu etičkih pitanja. U nedostatku muškog Y-hromozoma, deca tako rođena biće sva ženskog pola. To takođe omogućava lezbijskim parovima da imaju decu čiji će obe biti roditelji - spermatozodi stvoreni iz koštane srži jedne žene mogli bi da oplode jajnu ćeliju njene partnerke. Ako imamo u vidu i to da su brazilski naučnici uspeli da matične želije miša pretvore u spermu i jajašca, a sada izvode oglede na ćelijama kože, znači da će i homoseksualci uskoro moći da, dajući parčence kože, „dobiju“ jajašca. Kada ta jajašca oplode spremom svog partnera, bebu će moći da odgaje u „iznajmljenoj“ materici.
Oko jednog se, međutim, svi slažu. Da muškarac bude majka a žena otac, bio bi ogroman uspeh za nauku koji će moći da se uporedi sa stvaranjem prve bebe iz epruvete, pre 30 godina. (Izvor: Blic)
Trka za parčetom kože
Sledeća situacija u skorijoj budućnosti može postati realnost, upozoravaju stručnjaci. Premijer drži govor i odlazeći na govornici ostavlja parčence svoje kože. Žena prilazi, uzima to parčence, odnosi ga u laboratoriju. Devet meseci kasnije, rađa njegovo dete!
- To može izgledati kao fantazija ali više nije, zahvaljujući prof. Najerniji - kaže etičar Ana Smajdor, sa Univerziteta Istočna Anglija.

Нема коментара: