Lek protiv raka sve blizi!

Grupa naučnika pod vođstvom Nacionalnog centra za naučna istraživanja Francuske sintetizovala je u laboratorijskim uslovima molekul koji je u stanju da blokira razmnožavanje ćelija raka i uz to sprečava nastanak krvnih sudova koji obezbeđuju ishranu malignih ćelija.

Prema oceni stručnjaka, novi preparat, koji je dobio radni naziv HB-19, otvara široke perspektive u lečenju kancera. Pri tom, novostvoreni lek nema najgore neželjeno dejstvo svojstveno svim savremenim preparatima protiv raka - nije toksičan.
Ara Hovanesijan, jedan od rukovodilaca istraživanja, ističe da je za sada delotvornost preparata dokazana samo na laboratorijskim miševima i na kulturama tkiva uzetih od ljudi obolelih od raka prostate, dojke, želuca i kože. Dobijeni molekul ubija belančevinu koja predstavlja osnovu ćelije raka, čime se koči njeno razmnožavanje, objašnjava drugi učesnik projekta, direktor Nacionalnog centra, doktor Žoz Krti.
Veoma je značajan još jedan mehanizam delovanja tog molekula na zloćudne tvorevine: on onemogućava angiogenezu, tojest formiranje krvnih sudova u karcinomu. Zloćudni tumor ostaje bez kiseonika i hranljivih materija, što u krajnjem ishodu dovodi do njegovog odumiranja. Zahvaljujući tom dvostrukom efektu, ovaj molekul je od neprocenjive vrednosti za lečenje osnovnih onkoloških bolesti. (Izvor: Blic)

Нема коментара: