Spasite Windows pomoću besplatne diskete

Pošto ni Microsoft ne nudi nikakvu mogućnost za pravljenje diskete za prvu pomoć, preostaje jedino da se oslonite na besplatan CD za podizanje sistema Vista Recovery Disc koji besplatno mozete preuzeti sa Interneta, a o cemu detaljno pise novi Mikro

Nekada davno, u dvadesetom veku, Windows se dobijao s disketom s koje je mogao da se podigne i sa skupom uslužnih programa za rekonstruisanje sistema. Ako biste napravili disketu za podizanje dok je Windows još radio, bili ste spremni ukoliko se on "sruši". Nažalost, moderne verzije Windowsa više nisu u stanju da naprave takvu disketu.
Pošto ni Microsoft ne nudi nikakvu mogućnost za pravljenje diskete za prvu pomoć, preostaje jedino da se oslonite na besplatan CD za podizanje sistema Vista Recovery Disc (find.pcworld.com/60793). To je ISO datoteka koju možete da snimite na CD pomoću programa Nero Burning ili Easy Media Creator. Nemate nijedan od njih? Onda preuzmite i instalirajte program ISO Recorder (find.pcworld.com/60794) Aleksa Fajnmana.
Vista Recovery Disc izgleda i radi kao i zvaničan Microsoftov disk za oporavak sistema i za to postoji opravdan razlog. Probne verzije Servisnog paketa 1 za Vistu (SP 1) dobijale su se s modernim ekvivalentom stare Windowsove diskete za podizanje sistema (radilo se, u stvari, o opciji “Create a Recovery Disc” koja je služila za snimanje Windowsovog diska za prvu pomoć).
Microsoft je uklonio tu opciju pre nego što je objavio SP1, ali srećom ne pre nego što je NeoSmart pretvorio disk u ISO datoteku. Recovery Disc radi u verziji operativnog sistema Windows PE, a sadrži što i Vistini diskovi za instaliranje, osim instalacionih datoteka. On ima čak i dugme “Install now”, koje zahteva da unesete ključ za instaliranje pre nego što vas obavesti da ne može ni da instalira Windows. Zato izaberite dugme Repair your computer. Među opcijama namenjenim isključivo za Vistu pronaći ćete alatku za otkrivanje i rešavanje problema prilikom podizanja sistema, verziju alatke System Restore koja koristi tačke za rekonstrukciju sistema na čvrstom disku, delove programa za pravljenje rezervnih kopija u Visti, kao i alatku za pregledanje memorije. Čvrstom disku možete da pristupite i iz komandne linije.

Нема коментара: