Putevima Radovana Karadzica - turisticka tura?

"Putevima Radovana Karadžića" - nova je turistička tura koja bi, kako očekuju ovdašnje preduzimljive turističke organizacije, mogla da postane pravi hit među stranim gostima koji dolaze u Srbiju, pišu "Večernje novosti".

Odlazak do Bloka 45, slikanje ispred prodavnice u kojoj je najtraženiji svetski begunac kupovao vino i manastirski hleb, vožnja autobusom 73, poseta palačinkarnici "Pinokio", piće u kafani "Luda kuća", slikanje sa guslama na kojima je svirao, razgledanje ordinacije u kojoj je radio i kupovina reprinta časopisa "Zdrav život".
Ovako bi, u najkraćim crtama, mogla da izgleda tura "Putevima Radovana Karadžića", koju bi, ukoliko turisti pokažu interesovanje, moglada organizuje beogradska agencija "Vekol".
"Ono što turisti traže treba im i omogućiti, naravno, ukoliko se uklopi u istorijsko-kulturni aspekt i ne politizuje", kaže Tanja Bogdanov iz agencije.
"Turistima je, recimo, zanimljiv Tito, i kada se pravi ta tura ne promoviše se njegova politika, već se dočarava vreme u kojem je živeo. To su tematski obrađeni programi "krojeni" po meri turiste. Na primer, Titova tura se radi veoma ozbiljno: glumac Marko Stojanović se preruši u Tita, pripreme se vina koja je pio i jela koja je jeo, ide se "Plavim vozom" do Užica i sve liči na filmsku priču", objašnjava Bogdanov.
Programi po meri turista rađeni su i ranije. Osim pomenute ture "Tito", tu je i tura "Milošević" (mesta na kojima je živeo i radio Slobodan Milošević jedina su stvar koja zanima kineske turiste), ali organizuju se i izleti na temu posmatranja ptica, putevima Nikole Tesle, četnika...
Tanja Bogdanov napominje da se vodiči za takve specijalne programe posebno pripremaju, a politika je isključena. Ovakvi "krojeni" programi čak nisu ni skuplji od klasičnih tura, a njihova osnova je dobra ideja.
Recimo, čitava tura "Putevima Radovana Karadžića" ne bi sadržala plaćanje nijedne ulaznice, a praktično jedini trošak bile bi karte za GSP.
(MONDO/Na slici: Luda kuća, foto: "Blic")

Нема коментара: