Najtrazeniji Seka Aleksic i Mile Kitic

„KAD subotom narodnjaci dođu, ja na vratu okačim kravatu, pa izvedem sebe i gospođu i ponesem celu svoju platu.“ Ovako je roker Bora Đorđević, u jednoj svojoj pesmi, opisao mukotrpan život srpskog gastarbajtera, kome je u tuđini jedino istinsko uživanje da se vikendom, u nekoj zadimljenoj kafani ili diskoteci, pošteno i za sve pare proveseli uz zvuke rodnog kraja. Pesma je bila i biće najbolja spona sa zavičajem. A koji su pevači najpopularniji i najtraženiji u zapadnoj Evropi?

Ako se izuzmu najveće estradne zvezde Lepa Brena, Ceca Ražnatović i Dragana Mirković, koje u svako doba mogu da napune bilo koju diskoteku ili dvoranu u inostranstvu, već duže vreme „pravi hit“ je Seka Aleksić. Po popularnosti i visini honorara u stopu je prati Mile Kitić, slede Dara Bubamara, Aca Lukas, Saša Matić, Nedeljko Bajić Baja, Šako Polumenta...
Folk „kraljica“ Seka Aleksić u inostranstvu peva skoro svakog vikenda, a vlasnici lokala unapred zadovoljno trljaju ruke, jer za svaki njen nastup vlada veliko interesovanje. Dešava se da ispred lokala u kome nastupa ostane i po nekoliko stotina fanova. Još se pamti njena američka turneja iz 2005. godine, kada je ispred njujorške diskoteke, u kojoj je pevala, ostalo 1.000 ljudi. Zbog toga je morala da interveniše policija, koja je na mesto događaja stigla u 40 automobila, o čemu je čak izvestila i jedna američka TV stanica, objavivši da je zbog pevačice iz Srbije zatvorena ulica u Njujorku. Seka je u februaru pevala na otvaranju diskoteke u Štutgartu, gde je ispred ostalo 500 njenih fanova.
- Poslednjih četiri-pet godina, Seka je najpopularnija pevačica u inostranstvu - kaže za „Novosti“ menadžer Aca Glišić, koji mnogim estradnim zvezdama ugovara nastupe u zapadnoj Evropi. - Njeni nastupi su uvek najposećeniji, pa je tako prošle godine u bečkoj diskoteci „Nahtverk“ imala rekordnu posetu od 3.000 ljudi.
Diskoteke i klubove širom Evrope redovno puni i Mile Kitić, koji već pet godina zaredom, gotovo svakog vikenda peva u inostranstvu, a „tezge“ nekad zakazuje i godinu dana unapred. Tako je bilo i za doček 2008. godine, kada ga je gazda jedne švajcarske diskoteke „kaparisao“ godinu dana ranije. Za svaki slučaj. Zbog ugovorenih nastupa prošlog leta nije stigao da ode na odmor sa suprugom Martom Savić, pa je poznata pevačica na more otputovala sa prijateljicom. U prilog njegovoj velikoj popularnosti govori i podatak da je u jednoj diskoteci u inostranstvu za dve godine gostovao čak 17 puta i da se uvek tražila karta više. Mada o visini honorara niko nije voljan da govori, dobro upućeni tvrde da Mile na jednom inostranom nastupu zaradi između 5.000 i 10.000 evra. Nekad peva za unapred ugovoreni honorar, a nekad na procenat od prodatih ulaznica. Međutim, u slučaju da na njegov nastup ne dođe dovoljan broj ljudi, „Bono Voks“ naše estrade, kako ga zovu, tada ne uzima honorar. Tajna je za koliko peva i Seka Aleksić, ali zna se da uzima više od Mileta Kitića, što znači da njen honorar iznosi više od 10.000 evra.
Da su estradne zvezde, zaista, „zlatne koke“ za vlasnike mnogih diskoteka i klubova u inostranstvu, govori činjenica da najbolje posluju oni koji dovode najpopularnije pevače. Gde nema estradnih zvezda, nema ni zarade.
- Velike zvezde mnogo koštaju, ali se isplate i ne žalim nijednu paru koju sam im dao - kaže za „Novosti“ Slobodan Tomaš, vlasnik švajcarske diskoteke „Atlantis“. Oni naprave posao i sebi i gazdama tih lokala. Ne isplati se da dovedem pevače koji koštaju 5.000 franaka, to je bačen novac, jer ne mogu da privuku nijednog gosta. Zato pevače sa estrade u svoj lokal dovodim jednom mesečno. Velike zvezde poput Lepe Brene i Dragane Mirković ne nastupaju često, ali kada dođu, naprave pravi „bum“. Recimo, Brenine pesme na nastupima pevaju tinejdžerke koje nisu bile ni rođene kada ih je ona snimila. To je dokaz kvaliteta i nečega što traje.
Izvor: Novosti
JEFTINIJI PETAK
PEVAČI nekad rade za unapred ugovoreni honorar, a nekad i za procenat od prodatih karata. Cene ulaznica kreću se od 10 do 25 evra, u zavisnosti od toga koliko je određeni pevač u tom trenutku popularan, ali su uglavnom oko 15 evra. Međutim, zanimljivo je da su petkom uveče honorari pevača 30 odsto niži nego subotom.

Нема коментара: