Sunce opasnije nego ikada

Sunčanje je veoma štetno i opasno i nikako ga ne treba praktikovati! Sunčeva svetlost jeste neophodna ljudskom organizmu, ali je tu potrebu lako zadovoljiti i kratkom šetnjom tokom dana. Zbog nevođenja računa o dobu dana kada se ljudi sunčaju, u porastu je broj obolelih od melanoma kože, jednog od najmalignijih kancera.

Dermatolog dr Željko Mijušković iz ordinacije „Dermatim“ kaže da umereno izlaganje suncu ima veoma korisne efekte i stimuliše krvotok, omogućava stvaranje vitamina D, povoljno deluje na nervni sistem, a leči i neka kožna oboljenja.

- Ali, treba se sunčati samo do 10 i posle 17 sati. Međutim, ni tada nije bezbedno izlagati se suncu bez zaštitne kreme. Sunčanje između 10 i 17 sati veoma je rizično jer će tada ultraljubičasto zračenje izgoreti kožu, bez obzira na to koji zaštitni faktor se koristi - upozorava doktor.
Sunčanje je opasno i na planini, na vodenoj površini i na belom pesku, koji povećava efekat zračenja. Takođe, sunce utiče na to da brže starimo.
- Najbolji primer su ribari, skijaši, teniseri, koji mnogo vremena provode na suncu i kod njih su vidljivi znakovi preranog starenja kože. Žene koje se intenzivno sunčaju dobijaju bore koje kasnije ni najbolje hirurške intervencije ne mogu da uklone. Najb
olji tretman za dugovečnu nežnu i zategnutu kožu jeste neizlaganje intenzivnim sunčevim zracima - savetuje dr Mijušković.
Osim negativnog uticaja na lepotu, preterano sunčanje uzrokuje i melanom, rak kože koji je drugi po učestalosti među ženama u dvadesetim godinama. Deo tela na kome se melanom najčešće javlja jesu noge. Razvija se u oblasti već postojećih mladeža ili nastaje na naizgled normalnoj koži. Najvažnije je da se na vreme prepozna, jer se u ranijim stadijumima lako leči operativnim zahvatom. Na mladežu se ivica jasno vidi, a na melanomu je zvezdasta i neujednačena. Kada je reč o preventivi melanoma, dr Mijušković savetuje izbegavanje dugog izlaganja suncu i upotrebu kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite.
- Nemojte nikada potcenjivati sunce. Ono sija i kada je nebo veoma oblačno, a ako ste u vodi dubine do 40 centimetara, izloženi ste snazi zraka umanjenoj za 60 odsto- upozorava doktor. (Blic)

Saveti
- nanosite sredstva za zaštitu od sunca
- nikada ne idite u solarijum
- ako primetite određene promene na koži ili mladežu, obavezno se obratite dermatologu

Zračenje
Svi koji se izlažu sunčevim zracima moraju da vode računa o vrednostima indeksa UV zračenja, koje govore o prohodnosti atmosfere za ultraljubičasto zračenje. Indeks UV zračenja viši od osam je zabrinjavajuć i tada treba izbegavati izlaganje suncu. Ovaj indeks predstavlja izvedenu vrednost iz količine zračenja, godišnjeg doba, nadmorske visine i sadržaja vodene pare u atmosferi.

Нема коментара: